Festes
Festa i Cavalcada de la Ceràmica

Sens dubte, la Festa i la Cavalcada de la Ceràmica són els dos actes ludicoculturals més importants de l'agenda d'activitats de la nostra ciutat.

Els dos festejos, declarats Festa d'Interés Turístic Autonòmic de la Comunitat Valenciana, estan molt vinculats amb les nostres tradicions i, especialment, amb la nostra ceràmica.

Els actes comencen el cap de setmana anterior al 19 de juliol (dia de les santes Justa i Rufina) amb la Festa de la Ceràmica.

Durant aquests dies es viuen experiències amb la ceràmica gràcies als artesans, que ens mostren, en directe, diferents tècniques, estils i tasques pròpies del seu treball quotidià.

Als artesans els trobarem en diverses haimes personalitzades segons la seua especialitat, com ara l'haima d'alfarers, on compartiran les seues habilitats tornejant a l'aire. A més, hi ha disponibles altres haimes especialitzades en vímet, socarrats, pintura, flors, ceràmica de reflex, escultura en fang, joieria i raku.

A més, tindrem l'oportunitat de posar en pràctica allò que hàgem aprés en les diferents jaimas i portar-nos a casa la nostra pròpia peça. També és el moment idoni per a visitar els punts de venda i exposició i adquirir una creació única de mans dels nostres artistes i artesans que, sens dubte, ens explicaran tots els detalls de la seua peça.

A més, durant la Festa de la Ceràmica, es realitzen activitats com ara exposicions, jornada de portes obertes i altres activitats vinculades a l'artesania i la ceràmica.

El 18 de juliol, vespra del dia gran de les Festes Patronals, la Clavaria de les Santes Justa i Rufina celebren un acte únic en el món i digne de veure com és la Cavalcada de la Ceràmica. Una desfilada de carrosses des de les quals els clavaris obsequien els veïns i visitants amb milers de peces de ceràmica.

Plats, tests, cendrers, pitxers i moltes altres peces, fabricades per empreses i artesans de la ciutat, són lliurades com a record als assistents en un acte que tracta de valorar les tradicions més vinculades a la nostra cultura i història.